Ga eens na: doe je iets uit overtuiging, of vanwege een gebrek daaraan?

In 2013 was ik zwanger van mijn eerste kind, een dochter, bleek bij de bevalling. Zo’n eerste zwangerschap zorgt voor nogal wat verschuivingen in je leven. Ik wilde daar aan de ene kant geen halszaak van maken, ik zag het moederschap als één van de grote verrijkende elementen van het leven, niet per definitie de allergrootste.
Aan de andere kant is het nu eenmaal een gigantische kwestie omdat je jezelf een enorme morele spiegel voorhoudt. Wat geef je een kleine spruit mee? Hoe zie je dat eigenlijk, leven?
Ik wilde in ieder geval niet in paniek raken van dat nieuwe leven. Daar krijg je huilbaby’s van, was mijn overtuiging. Dat wilde ik voorkomen. Ik besloot om mijn kind tijdens de zwangerschap niet met stress infecteren, dus ik heb heel veel rust genomen.
En ik had een thema bedacht, een waarde die ik bovenaan mijn levenslessenlijstje had gezet. Dat was vertrouwen. Ik vertrouw jou, zodat jij dat vertrouwen overneemt en er gezond groot mee wordt.

Tor Brandt - To wherever
Afbeelding Tor Brandt

In 2004 overleed mijn oma. Ze had euthanasie laten voltrekken en afscheid met tranen wilde ze niet. Ik kocht dus voor de hele familie een verzamel-cd van Nina Simone, zodat we na haar sterven in ieder geval konden dansen. Ik was 24 en peinsde al een aantal jaar over het vraagstuk ‘mijn draai vinden in het leven’. We zaten met de familie in mijn oma’s appartement. In de ene kamer lag mijn oma als een teer dood vogeltje, in de andere sprak ik met mijn vader over wat een mens op de been houdt.
Vertrouwen’ zei mijn vader, uiteindelijk put ik altijd uit vertrouwen. Vertrouwen dat er een kracht in jezelf zit die wil leven, vertrouwen dat het goed komt.

Begin 2017 maakte ik me zorgen over het maatschappelijke klimaat in Nederland en de rest van de Westerse wereld.
Veel mensen zijn ontevreden en voelen onbehagen.
Ik beperk me op deze plek tot Nederland; dat onderbuikgevoel heeft iets te maken met de Nederlandse identiteit en een door digitale mogelijkheden (en goedkope vliegtickets) steeds kleiner lijkende wereld. Met grenzen formuleren, beleven van veiligheid en samenleven. Je krijgt er niet zomaar vat op, laat staan dat je makkelijk houvast vindt.

Schandalig, oneerlijk, immoreel

In 2008 ontstond er een financiële crisis, doordat banken handelden in heel veel vormen van lucht en medewerkers van die banken daar heel rijk door werden. Ik chargeer, maar het komt er wel op neer dat mensen die zich met geld bewaken bezighouden, vooral bezig waren om dat naar zichzelf uit te keren. Schandalig, oneerlijk, immoreel. Dat is wonderlijk genoeg nog steeds zo (het duurde een kleine week vol media-aandacht en aandacht in het parlement voordat een ING-topman zijn bonus zag verschralen).

Ik voel me machteloos door die financiële status quo. Hoe kan ik anderen vertrouwen, als de mensen met macht zich er alleen op richten om hun eigen zaakjes heel erg op het droge te krijgen?

Bedhoofd Kim Hee Eun
Afbeelding Kim Hee Eun

Ik bedacht het Waardentestament om alle vliegen die me verontrusten in één klap te slaan. Het Waardentestament wordt een digitale kluis én platform waar Nederlanders van 18 jaar en ouder een getuigenis van hun persoonlijke waarden beschrijven.
Waarden formuleren kan mensen een kleine houvast geven voor de keuzes die zij maken in het leven. Als je weet wat je belangrijk vindt voor een goed leven, ben je minder afhankelijk van invloeden en verleidingen van buiten. Dan heb je een kompas om je mee te verhouden tot maatschappelijke, culturele, technologische en geopolitieke veranderingen.
Het testament past daar als vorm bij omdat het de eindigheid van het leven in zich draagt, het confronteert je met denken voor de lange termijn.

Ik ben ervan overtuigd dat je als mens dingen doet vanuit overtuiging, of vanuit een gebrek aan overtuiging. 

Niet perse sexy

Ik moest natuurlijk met de billen bloot nadat ik het Waardentestament had bedacht. Zelf een Waardentestament schrijven, met vijf belangrijke basiswaarden.
Daar bleek ik twee weken over te doen.
De allereerste grote en belangrijkste waarde in mijn leven bleek, jawel: vertrouwen (toevallig kwam er na het invullen van deze online waardentest uit dat ‘betrouwbaarheid’ bij mij op nummer één staat, toch vind ik dat net anders).
Ik vind het niet perse een sexy waarde, omdat ik vertrouwen ervaar als iets passiefs.
Iets waar je naar grijpt als het minder goed gaat, niet iets dat je uit de kast haalt om vergezichten te creëren. Door alleen maar te vertrouwen gebeurt er niks. Dat bleek na wat langer denken niet waar. Als mijn motor voor wat ik doe vertrouwen is, geef ik mezelf een vrijbrief om dingen aan te gaan. Vertrouwen is geloven in het goede en daar kan ik lang op teren. Dan maar saai.
Mijn andere waarden: liefde, daadkracht, soberheid en jeugd.

Auteur: claartjechajes

Tekst, concept, poëzie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s