“De ultieme scheidslijn die ons leven regeert, is het diepgewortelde onderscheid tussen bekend en onbekend”

Het citaat in de kop slingert al een week rond in mijn aura (voor als je niet in aura’s gelooft: ik bedoel het boek dat ik aan het lezen ben: Sterven voor een idee, filosoferen met gevaar voor eigen leven van Costica Bradatan). Ik schreef het citaat op om er nog eens op door te kunnen denken. Daar neem ik jou bij deze in mee.
Toen ik voor het eerst nadacht over waarden en een Waardentestament, concludeerde ik dat je door besef van waarden beter in staat bent om je tot het bekende en onbekende te verhouden. Want: het bekende krijgt meer betekenis als je er waarden aan verbindt, het onbekende kun je met besef van waarden makkelijker tegemoet treden.

Geduld is een … zaak

Een voorbeeld. Voor mij is geduld een belangrijke waarde. Ik wil geduldig zijn in wat ik van mezelf en anderen verwacht, omdat ik vaak ongeduldig ben. Ik heb geduld nodig om iets aan of af te leren. Geduld is geen ‘schone’ maar een noodzaak. Geduld helpt mij om tegenslagen te verwerken, ik weet dat er altijd nieuwe tijd komt. “Geduld Claartje, die pesterijen houden op, het is een fase.” Of als mijn kinderen het bloed onder mijn nagels vandaan halen: “geduld Claartje, ook dit is een fase”.

Dat laatste ging over geduld in verhouding tot het bekende. Als ik het betrek met ‘het onbekende’, vind ik geduld vooral handig omdat ik weet dat mensen tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. Ik ben dol op nieuwe ontmoetingen en veranderingen, maar dat geldt niet voor iedereen. De meeste mensen hebben een voorkeur voor vertrouwd en bekend, want dat geeft een veilig gevoel. Met een beetje geduld lukt het me om anderen de tijd te geven om aan mij of een andere verandering te wennen.

Bloemenauto - Jimmy Marble
Beeld Jimmy Marble

Ik vind het een fascinerende gedachte, ‘de ultieme scheidslijn die ons leven regeert, is het diepgewortelde onderscheid tussen bekend en onbekend’. De woorden ‘ultiem’ en ‘diepgeworteld’ maken het lekker belangrijk. Het gaat over de grootste onbekende van de mens: de grens tussen leven en dood.
Hoe ga je met zo’n scheidslijn om?

Auteur: claartjechajes

Tekst, concept, poëzie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s